DOĞRU BOYAMADA 5 ÖNERİ

Yaşam alanlarında değişiklik yaparak farklı bir görsellik oluşturmak isteyenler, işe duvarları boyamakla başlıyor. Ancak boya yaparken önemli ayrıntıları göz ardı edildiğinde, istenilen profesyonel sonuca ulaşmak kolay olmuyor. “Kendin Yap” (DIY) trendine katılarak rulo ve fırçasını hazır edenlerin özellikle 5 hatadan kaçınması gerekiyor. Doğru boyamanın ipuçlarını takip ederek profesyonel sonuçlar ve keyifli mekânlar yaratmak mümkün. 

1-YÜZEYİN HAZIRLANMAMASI
Ev tadilatı ve duvar yenilemeleri söz konusu olduğunda genellikle benzer hatalar yapılıyor. Yüzeyleri yeterince hazırlamadan yapılan boya istenilen sonucu sağlamıyor. Profesyonel bir sonuca ulaşmak için öncelikle duvarların temiz olması,nem ve rutubetten etkilenmeyen Yalıtım Keçesi  ile yalıtılmış olması delik ve çatlakların uygun astar ve sıva ile kapatılmış olması gerekiyor. Görünüşte küçük olan bu adımlar, kusursuz bir yüzeye ulaşmada büyük önem taşıyor. Kağıt bant vb. ile kapatılması gerekli bölgeleri maskelemek de unutulmaması gereken ilk işlemlerden biri.


2-DOĞRU ALETLERİ KULLANMAK
Özenle hazırlanan bir boya uygulamasının beklentilerin çok gerisinde kalmasına yol açan unsurlardan biri yanlış fırça ve rulo seçimi. Hatalı araç seçimi nedeniyle yüzeyler hiç umulmadık şekilde pürüzlü hale geliyor. Emeklerin boşa gitmemesi ve en iyi sonuçları elde etmek için, yüksek kaliteli fırça ve ruloların tercih edilmesi profesyonel ve garantili sonuçlara ulaşmada önemli rol oynuyor. 

3-KENAR VE KÖŞELER İÇİN FIRÇA
Rulo kullanmadan önce köşe, kenar ve döşeme gibi alanları boyamak için fırça kullanmayı ihmal etmek yapılan yaygın bir hatadır. Köşeleri fırça ile boyamak ve sınırlamak, iç alanlarda daha güvenli hareket imkânı sağlıyor. Sıklıkla gözlemlenen bu hataya düşmeden, köşe ve kenar alanları fırça ile boyayarak diğer alanlara geçmek sağlık sonuçlar veriyor.

4-BOYAYI DOĞRU KARIŞTIRMAK
Boyayı uygulamadan önce homojen hale gelecek şekilde karıştırmamak, düzensiz bir sonuca yol açabilecek yaygın bir hatadır. Boya içindeki pigmentlerin ve diğer bileşenlerin eşit olmayan dağılımı, tutarsız bir renk veya dokuya neden olabiliyor. Bu nedenle boyamadan önce, eşit dağılım sağlamak için işlem başında ve işlem sırasında belli aralıklarla boyayı karıştırmak tüm bileşenlerin homojenliğini sağlıyor ve istenilen profesyonel sonuca ulaştırıyor.  

5-UYGUN BOYA KATI
Boya katmanlarının yetersiz uygulanması, eski rengin yeni boyanın içinden geçmesine yol açarak,  düzensiz veya pürüzlü bir yüzey ortaya çıkarıyor. Bu durum, boya uygulamasına amatör ve eksik bir görünüm verebiliyor. Boya katının yetersiz olması, yalnızca estetik çekiciliği riske atmakla kalmıyor, aynı zamanda kaplamayı ufalanma, soyulma ve çatlama gibi hasarlara karşı savunmasız hale getiriyor.